Ferie i Salobreña, en lille andalusisk by ved havet

Om Salobreña

Beliggenhed og klima.

Salobreña, har en helt unik beliggenhed. Den ligger helt tæt ved Middelhavet på en lille toppet klippe, der skyder sig op over den flade, opdyrkede slette. Sletten er i virkeligheden dannet som et floddelta; floden Rio Guadalfeo løber ud i Middelhavet her og fra lejligheden kan man faktisk se udløbet.

Der er mange trapper og super-smalle gader, som det er spændende at gå på opdagelse.   Turene kan varieres i det uendelige – og giver god motion. 

Klimaet er utroligt behageligt. Der er et mikroklima, der betegnes som “subtropisk” og “halvtørt middelhavsklima” med en årlig nedbør på ca. 500 mm om året. I de varmere måneder er gennemsnitstemperaturerne omkring 26°, og topper i august med godt 30° om dagen og 24-26° om natten. I de kolde måneder er temperaturen omkring 13°. Den årlige gennemsnitstemperatur er 19°. “Sne er ukendt begreb.”
Det varme klima gør, at der kan dyrkes subtropiske afgrøder såsom avocado, mango, chirimoya, papaya, guajave, banan m.m.

Restauranter – “oppe i den gamle bydel”: 

  • Pesetas – er byens ældste restaurant i den gamle bydel og har en meget flot udsigt over byen og den store grønne slette mød øst. God mad. Gå op på øverste etage! www.restaurante-pesetas.es (Se kort)
  • La Roka  – super udsigt – nærmeste restaurant. Meget populær. (Se kort)
  • Restaurante La Botica – ligger på Plaza del Museo (som egentlig er den gamle rådhusplads – derfor på Google-kortet: Plaza Ayuntamiento). God kvalitet! De har også en “Sky bar”. (Se kort)
  • Cerveceria Restaurante MARTIN – er bestemt også et besøg værd. (Se kort)
  • Taberna Alhaja – er en hyggelig bar nede bag La Botica. Den ligger i Calle La Placeta. (Se kort)
  • La Traviesa – med fin udsigt op mod Sierra Nevada. Har af og til flamenco-musik/dans af god kvalitet! Se på Facebook . (Se kort)

Restauranter – “nede i den nye bydel”: 

Meson de la Villa – meget typisk og god restaurant, Plaza Francisco Ramírez de Madrid (Tlf: +34 958 61 24 14) Se kort.

Cafeteria Restaurante Bar La Cruzada, i smøgen (Calle Félix Rodríguez de la Fuente, lige øst for markedet).
Et godt sted at tage noget at drikke. Bliv ikke forskrækket over, at man skal udpege en tapas til sin drink; de har et helt specielt oplæg hvor man selv kan bestemme mellem mere en 20 forskellige og rigtigt gode tapas, fx kyllingestykker på spid – helt frisklavet… (Se kort)

Strandrestauranterne er alle generelt ganske gode.

Byen har også et par mere gourmet-prægede restauranter

Hotel MIBA (Telefon:+34 958 61 72 28). Helt nyt og moderne. Ligger på hovedvejen, men man kan sagtens gå derhen. (Se kort)

Restaurante Arais, Calle Granada, 11,Tlf:+34 958 61 17 38.
Det er ejeren der har en lille produktion af udmærket rom, se nedenfor. (Se kort)

Morgenmad

kan anbefales på Viena, sødt personale, og helt igennem ordentligt. Her kam også vælge “pan integral” (= grov-flutes). I øvrigt findes stadig flere steder, hvor priserne – som her på Viena – er rimelige. Find Viena på Google Maps: Cafeteria Viena

Tapas og “una copita”

Tapas – Normalt får man automatisk en lille tapas til drinks – almindeligt i hele Granada-provinsen.
Prøv fx en “Tinto de verano” = sommerrødvin. 
Fadøl bestilles som “una caña”(lille) eller “un tubo” (lidt større) eller “una cerveza” selvfølgelig, som så er en flaske øl… Men fadøl er klart at foretrække ift pris og kvalitet.
“Serveza sin” (alcohol) fås overalt = øl uden alkohol, mange steder også som fadøl.

Galleri

Fint lille galleri i den gamle bydel – tæt ved det gamle torv med La Botica ligger El Casino.

Lokal rom

1) ”El Mondero” – lokal rom, lavet af et lille familieforetagende ledet af ejeren af rest. ”Arais” skråt over for Carrefour-supermarkedet, hjørnet af Av. Del Mediterráneo og Calle de Granada. Kan købes i restauranten. 1 fl. koster ca. 15-16€ (2014) www.ronelmondero.com

2) Den lokale rom, Montero (www.ronmontero.com) kan købes i de lokale butikker, en almindelig, “Ron Palido Montero” og en ekstra god, “Ron Montero Gran Reserva”) og er af virkelig god kvalitet. Gran reservaen har fået to stjerner i “The International Taste & Quality Institute – iTQi”.
Der kan arrangeres besøg – se hjemmesiden.

Boghandel

God boghandel ”1616” på C/Federico García Lorca 17 – ejeren, Antonio ved en masse om litteratur og lokalområdet og har også en masse bøger på engelsk, tysk osv. Antonio taler godt engelsk og er meget hjælsom. (1616 på Facebook)

Øko grønthandel, “Frutería Bio”:

Grønthandler med økologiske varer fra eget gartneri – super kvalitet!!! (Se kort)
(Carmen taler vist kun spansk, men er supersød, og man kan sagtens kommunikere med hende…)
https://www.facebook.com/carmen.fruteriabio/about
    •Calle Cochera nº 23
    •tlf.: +34 665 15 04 25

Se hvordan man skræller en figenkaktus – det er Carmen fra Fruteria Bio, der viser det…

Prøv cherimoya – naturens færdiglavede lækre dessert – Om cherimoya på Wikipedia

Indkøb – dagligvarer mm

Oprindeligt var der mange små købmandsforretninger overalt, men udviklingen er gået som forventet; der er ikke ret mange tilbage, men prøv endelig dem I finder, de skilter normalt ikke meget, og afte er det måske mere en kiosk.
Der er 4-5 supermarkeder i Salobreña. Vi bruger Carrefour, som er det tættest ved, men også det med størst udvalg af økologiske varer og i det hele taget har varer af god kvalitet. 

Der er stadig nogle små butikker med meget traditionelt udbud, det kan føles som en tidsrejse at handle der. Gå selv på opdagelse.

På det lokale marked, Mercado Municipal, (kort) er der bl.a. en god butik med helsekost, to rigtigt gode fiskehandlere – rigtig god kvalitet! 

Der er torvedag tirsdag og fredag formiddag på pladsen ved det lokale marked. Tøj, tasker, grønt og frugt, isenkram m.m. 

Der er også en rigtig god delikatesse-forretning med lokale produkter (Alpujarra Delicatessen)

Der er også mange “kineser-butikker” med et enormt udvalg af alt fra rengøringsartikler til keramik, tøj, elpærer og div. plastikting. Man kan være heldige at finde gode ting til en billig penge!